Biodegradowalność współczesnych ekonaczyń. Co nam to daje?

Opakowania ekologiczne dla gastronomii coraz bardziej wypierają produkty styropianowe. Tacki wykonane z plastiku stały się czymś wręcz niepożądanym przez klientów. Jeśli firma chce się rozwijać, budować pozytywny wizerunek, to powinna kierować się potrzebami i oczekiwaniami konsumentów. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się opakowania biodegradowalne jak kubki biodegradowalne, talerze z liści palmowych, talerze z otrąb, słomki z papieru. Możliwości jest obecnie mnóstwo. Te biodegradowalne produkty są przyjazne dla człowieka i środowiska naturalnego.

Co przemawia za wyborem naczyń ekologicznych?

W przypadku firmy działającej w branży gastronomicznej, zajmującej się cateringiem opakowania ekologiczne sprawdzają się idealnie. Można dbać o środowisko naturalne, budować zaufanie do marki, a zarazem jednocześnie spełniać potrzeby świadomych konsumentów. Świetnie nadają się do tego naczynia z trzciny, papieru, bioplastiku, cpla, liści palmowych. Okazuje się, że mogą być one zarówno praktyczne, jak i estetyczne. Nie jest prawdą, że naczynia z ekotworzyw są nieciekawe, bez wyrazu. Można liczyć na mnogość kolorów i wzorów. Nie ma również problemu z efektownym nadrukiem. Coraz więcej osób decyduje się na korzystanie z usług firm, które dbają o środowisko naturalne. Istotne staje się używanie artykułów, które zostały wykonane z tworzyw pozbawionych substancji szkodliwych dla planety.

Jakie zalety mają ekologiczne opakowania?

Naczynia ekologiczne cieszą się rosnącą popularnością wśród klientów indywidualnych i biznesowych. Wspaniale sprawdzają się na co dzień. Można po nie śmiało sięgać na imprezę, spotkanie rodzinne w przydomowym ogrodzie. Podczas grilla eko naczynia odnajdują się rewelacyjnie. Nie trzeba niczego myć, wystarczy wyrzucić zużyty artykuł i po problemie. Możliwe jest nawet włożenie go do kompostownika, a zamieni się z czasem w nawóz. Dostępne są także naczynia z otrąb, czyli nadające się do zjedzenia. Mogą skończyć w przydomowym ogrodzie, a będą pożywieniem. Na pierwszy rzut oka eko naczynia wyglądają na zwykłe przedmioty wykonane z plastiku. Mają takie same walory użytkowe.

Na korzyść ekologicznych przyborów przemawia to, że są odnawialne. Do ich produkcji sięga się po surowce, które poddaje się recyklingowi lub ulegają bardzo szybkiemu rozkładowi. Nie pozostają po nich żadne szkodliwe związki. Wystarczy zaledwie kilkadziesiąt dni do tego, aby naczynia z ekotworzyw uległy biodegradacji w procesie kompostowania. Produktom plastikowym zajmuje to kilkaset lat, jednocześnie przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska. Jeśli komuś nie jest obojętny los fauny i flory, całej planety, chce żyć w zgodzie z naturą, to warto zacząć sięgać po ekologiczne artykuły. Niewielka zmiana preferencji ma duże znaczenie.

Dlaczego warto zdecydować się na ekonaczynia?

W przypadku ekonaczyń można mówić o ogromnym wyborze. Będą różnić się od siebie wyglądem, w zależności od użytego materiału. Najczęściej spotykane są produkty papierowe, kartonowe. czy wykonane z łodyg trzciny cukrowej. Ceni się je za szczelność, dzięki czemu nie ulegają zniszczeniu pod wpływem tłuszczu, gorących płynów. Mogą być nawet podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Ekologiczne opakowania można trzymać w zamrażarce. Nie ma problemu z tym, aby spędziły w niej wiele godzin.

Jak widać, mają sporo zastosowań. Na szczególną uwagę zasługują naczynia z liści palmowych które są niezwykle trwałe, nie wydzielają żadnego zapachu. Mają właściwości żaroodporne, zaś ze względu na ich niepowtarzalne właściwości naczynia, które z nich powstają mają bardzo unikatowe wzory tak cenione przez estetów. Powstałe z liści palmowych miski – trójkąty, i talerze z liści palmowych są pięknym dodatkiem w nowoczesnej kuchni. Wykonane z liści palmowych pojemniki stanowią świetne naczynia do przechowywania w warunkach chłodniczych żywności. Po ich zużyciu te ekologiczne naczynia są kompostowalne.



Jakie zalety mają biodegradowalne naczynia?

Naczynia ekologiczne są bardzo wygodne w użyciu. Stanowią świetną alternatywę dla produktów szklanych, ceramicznych i plastikowych. Wspaniale sprawdzają się do przetransportowania jedzenia. Mogą być użytkowane na zewnątrz. Do wyboru są różnego rodzaju ekonaczynia. Można zaopatrzyć się w talerze, miski, kubki, tacki. Świetnie nadają się do serwowania rozmaitych potraw. Można przebierać w rozmiarach i typach. Warto korzystać z nich w połączeniu z ekologicznymi sztućcami, czyli przykładowo drewnianymi nożami, widelcami i łyżeczkami. Nie wszystkie naczynia ekologiczne są jednorazowe. Mogą być zwykle używane wielokrotnie. Są one uniwersalne, nie wchodzą w żadne interakcje z żywnością.

0

Twój koszyk

Your Cart Is Empty