Obecne czasy i szybki tryb życia sprzyjają stołowaniu się poza domem. Ludzie zamawiają dania „na wynos”. Muszą one być solidnie zapakowane, tak aby w niezmienionej formie dotrzeć do klienta.
Do tej pory jedynym powszechnym sposobem zapakowania potrawy był plastik lub styropian oraz plastikowe sztućce. To generowało niepotrzebne odpady. Od niedawna na naszym rynku pojawiły się ekologiczne opakowania do dań na wynos oraz biodegradowalne łyżki, noże i widelce. Najbardziej popularne sztućce są wykonane z drewna. Są przyjazne środowisku, szybko ulegają biodegradacji, przyjemne w użytkowaniu, dobrze wyprofilowane i nie zmieniają smaku potraw.
Sztućce drewniane nie obciążają planety, po zużyciu szybko się rozkładają i nie zalegają na wysypiskach.
Jestem eko?
Przed nami sezon grillowania, watro zatem sięgać po te produkty, które w naturalny sposób przyczynią się do dbania o Ziemię. Warto być ekologicznym, iść z duchem czasu i używać sztućców biodegradowalnych.
Sztućce ekologiczne mają jeszcze jedną ważną zaletę. Mogą być umyte i powtórnie wykorzystane. Są lekkie, lżejsze niż metalowe. Jest to szczególnie ważne, jeśli jedziemy na biwak czy kemping. Nie obciążają naszego bagażu, a na koniec wypoczynku po prostu możemy je spokojnie wrzucić do ogniska, bez obawy o toksyczny dym.