Kubki jednorazowe ekologiczne

Home » Blog

Rodzaje kubków biodegradowalnych dostępnych na rynku

Obecnie naczynia ekologiczne stały się wręcz modne. Bardzo popularny stał się trend określany jako “zero waste”. Co to znaczy? Dosłownie oznacza to: “zero odpadów”, “zero marnowania”. Jest to trend, który warto promować, aby jak najwięcej osób za nim podążało. Nawet jeśli ktoś użyje kubków w wersji ekologicznej, to nie trzeba martwić się zanieczyszczeniem. W takim przypadku taki eko kubek staje się pożytecznym odpadem. Po rozłożeniu zasili glebę w składniki pokarmowe, które są potem wykorzystywane przez mikroorganizmy i rośliny. Dzieje się tak, gdyż jego budulec jest pochodzenia naturalnego.

Naczynia biodegradowalne w różnej odsłonie – z czego powstają? 

Dużą popularnością cieszą się ekologiczne kubki jednorazowe, które są wyściełane materiałem roślinnym. W tym celu sięga się po mąkę kukurydzianą. Nie trzeba martwić się o to, że naczynie przemoknie po wlaniu do niego płynu. Można liczyć na mnogość kolorów i ciekawych wzorów. Występują w wielu rozmiarach, są tanie i szybkie w produkcji. Można także zdecydować się na kubki warstwowe i karbowane, dzięki czemu znika ryzyko poparzenia się. Naczynia biodegradowalne nadają się do kompostownika. Kubki mogą być także wykonane wyłącznie z papieru. Takie eko kubki prócz pierwotnej funkcji użytkowej, nierzadko wykorzystywane są jako kubki reklamowe.

Naczynia biodegradowalne to wspaniałe rozwiązanie nie tylko dla osób, którym nie jest obojętny los planety. Warto zdecydować się na eko kubki, talerze, sztućce w celu zmniejszenia ilości produkowanych zanieczyszczeń i zaoszczędzenia pieniędzy. Wiele z nich jest wielokrotnego użytku, nie ma problemu z ich zutylizowaniem. Można także wykorzystać je ponownie. W sprzedaży znajdują się nawet talerze i kubki biodegradowalne, które mogą posłużyć jego nawóz dla roślin lub nawet nadają się do zjedzenia. W przypadku tych ostatnich nic się nie marnuje. Jadalne kubki są najczęściej zrobione z naturalnych zbóż, mogą mieć różny skład. Oczywiście nie wszystkie nadają się do serwowania napojów ciepłych i trzeba liczyć się z ograniczonym okresem żywotności. 

Sięgnij po kubki biodegradowalne w trosce o środowisko naturalne 

W sprzedaży znajdują się ekologiczne kubki z trzciny cukrowej, w 100% naturalne. Wyglądają bardzo elegancko, nadają się do napojów ciepłych i zimnych. Zaletą tego typu kubków są także grube ścianki i specjalna warstwa zabezpieczająca przed poparzeniem. Kolejną propozycją będą kubki z mąki kukurydzianej w pełni biodegradowalne. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak naczynia wykonane z plastiku, ale są kompostowalne. Trzeba jedynie pamiętać o tym, aby nie wlewać do nich zbyt gorących napojów. Temperatura nie powinna być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Materiałem stosowanym w produkcji tych kubków są tzw. biodegradowalne tworzywa sztuczne zwane w skrócie C-PLA. Materiał ów powstaje na skutek złożonego procesu przetworzenia skrobi kukurydzianej. Jednorazowe kubki wykonane z tego tworzywa biodegradowalnego są materią krystaliczną, którą również wykorzystuje się pod postacią folii jako zamknięcia naczyń kateringowych. Tego typu eko kubki są alternatywą klasy premium w stosunku do papierowych kubków wykorzystywanych dotychczas.

Naczynia ekologiczne – nie zawsze jednorazowe.

Warto od razu zaznaczyć, że nawet jeśli producent zaznaczył, że dane naczynia są jednorazowe, to najczęściej można używać ich ponownie. Do ekologicznych kubków zalicza się naczynia wykonane ze szkła, bambusa, ceramiki. Jak widać, opcji do wyboru jest wiele. Do produkcji tego typu produktów wykorzystuje się rozmaite surowce organiczne, które pochodzą ze źródeł odnawialnych. Zaletą kubków jednorazowych biodegradowalnych jest to, że w momencie trafienia do środowiska naturalnego zostają przekształcone przez mikroorganizmy w biomasę i składniki odżywcze. Wszystko wraca wobec tego do natury i zasila kolejne rośliny. Odbywa się to bez ingerencji człowieka, bez zanieczyszczenia środowiska i zgodnie z wyżej wspomnianą ideą “no waste”.